1800-luvulla, kenties jo aiemminkin, silloisessa Kuusjärven pitäjässä kerrottiin monenlaista mystistä legendaa Outokummusta – oudonmallisesta kivisestä kumpareesta keskellä metsää. Kerrotaan, että kummun laella loistivat virvatulet ja sanottiin, että siellä Vuorenhaltija polttaa homeita pois kulta-aarteestaan. Oli myös olemassa sanonta ”köyhä kumpu kullan päällä makovvaa”. Mistä lienevät nämä tarinat alkunsa saaneetkin, mutta vuonna 17.3.1910 vuori-insinööri Otto Trüstedtin johtama retkikunta iski porankärkensä Outokummun malmioon, ja teollinen kaivostoiminta Suomessa käynnistyi. Malmissa oli mukana kultaa ja lukuisia muita arvometalleja, mutta ehdottomasti tärkein niistä oli kupari. Sitä oli malmissa parhaimmillaan jopa noin neljännes, joka on aivan käsittämättömän suuri pitoisuus!

Kaivos toimi aina vuoteen 1989 saakka tarjoten töitä tuhansille ja synnyttäen ympärilleen persoonallisen, pienen teollisuuskaupungin. Menneen vuosituhannen kolina ja pauke on mäeltä vaiennut, mutta paljon on jäänyt elämään. Elämään on jäänyt muun muassa Vanhan Kaivoksen kauniit rakennukset ja poikkeuksellisen vahva kulttuurielämä. Ei mahtanut rikastamorakennukset 1920-luvun lopulla piirtänyt arkkitehti W.G.Palmqvist arvata, että nuo rakennukset tulisivat vielä jonain päivänä toimimaan kulttuuritilana. Tuskin hän arvasi sitä myöskään piirtämästään Helsingin Kaapelitehtaasta, mutta niin vaan palvelevat molemmat, kauniit rakennukset nykyään ihmisten sisäistä rikastamista.

Kulttuurin merkitys osana ihmisten hyvinvointia ymmärrettiin tosin Outokummun kaivoksellakin varhain: Ensimmäinen ikinä täältä ulkomaille saakka tehty hankintatilaus tehtiin Tukholmaan vuonna 1913 – tilattiin vaskipuhaltimet yhtiön soittokunnalle. Vaski onkin pauhannut tällä mäellä jo pitkästi toistasataa vuotta monessa muodossa. Räjähtävänä malmikivenä maan alla, rikastettavana kuparina upeiden rakennusten uumenissa ja kivipölyn kyllästämien keuhkojen ponnistamina ääniaaltoina yhtiön puhallinsoitinten läpi. Voimme olla varmoja, että siellä Helsingin kaapelitehtaalla on tehty sähköjohtoa Outokummun kuparista, mutta hyvin todennäköistä on, että Outokummun kuparia on päätynyt myös lukuisiin vaskisoittimiin. Kenties jopa Miles Davisin trumpetin raaka-aineet ovat peräisin tämän mäen alta. Sitä emme tiedä varmasti, mutta yksi asia on varma:

Vuonna 2024 jazz tekee paluun Vanhalle Kaivokselle – tervetuloa nauttimaan!